save2

#Kinetjesweb 

Save:

Mijn vroegere school... internaat, weeshuis waar ik een deel van

mijn kindertijd in Rwanda heb meegemaakt en intens beleeft.

Hofdingang van het pensionaat in Save

Binnenkoer 2013 - in 1960 stond er een REUZE sinaasappelboom!

Turnzaal van onze school

Mijn (onze)  klaslokaal van toen

Mijn (onze) eerste vakantie in België met Hélène in Eeklo... heerlijk!

Mulâtre   ...  Metis?

Halfbloed  ... Dubbel bloed?

Rwandees of gewoon... Belg?

Wie (wat) ben ik eigenlijk?

Mulâtre... vrij vertaald:

Kruising tussen een ezel en

een paard.

Bij mijn moeder in Rwanda!

Gemetste hut?... Ja dit kan!

Vier jaar oud en reeds zo alleen.


Hel licht, vogelzang, vreemde geuren, en in mijn hoofd een roep om mijn moeder, doen me ontwaken. Ik kijk naar mijn nieuwe omgeving, een grote zaal met vele ijzeren bedden, witte lakens waarin kinderkopjes genesteld liggen. Stilletjes aan komen ook andere hoofdjes naar omhoog en staren met grote donkere ogen naar de nieuweling die er gisterenavond nog niet lag. De durfal van de groep wipt uit zijn bed en reikt me zijn hand ter kennismaking, een klein handje in dezelfde kleur als mijn eigen hand.

Handengeklap van een blanke mevrouw in een lang wit kleed, het haar verborgen onder een kap, wekt de overige slaapkoppen en overal om me heen wriemelen zich kinderlijfjes uit hun bed. Het is zo vreemd al die kleine jongetjes in hun witte hemdjes die neerknielen in devote houding voor het morgengebed.


"En dit is dan onze nieuweling", vriendelijke ogen buigen zich over me, er zit een gelaat in de kap, het jonge gezicht van een nonnetje. Ze neemt me mee en leert me de eerste beginselen van het leven in een pensionnaat   voor mulatten kinderen of is weeshuis een betere benaming?.

Niet begrijpend kijk ik iedere dag weer uit naar mijn moeder, ik huil in mijn slaap en 's morgens is er weer dat troosteloze verlangen. Zo rijgen de dagen zich aan elkaar, ik word mager en eenzaam tot het verdriet zich vervaagt om tenslotte op te lossen in het heden van mijn bestaan.

Ik krijg vriendjes en leer van hen dat iedere dag er weer een is om te overleven in die grote gemeenschap van verstoten kinderen. Ik  zoek naar kruimeltjes liefde en vriendschap die ik vind in de kameraadschap van mijn lotgenootjes en kijk uit naar die zeldzame keren dat mijn moeder me kan bezoeken. De afstand van haar woonplaats tot bij mij is echter zo groot en de wegen zijn zo slecht dat het voor haar een bijna onmogelijke inspanning is. Zij heeft thuis een jong gezin met twee kleine kinderen waarin ze haar troost vindt.

Save, in het zuiden van Rwanda, gelegen aan de rand van Astrida (huidige universiteitsstad Butare) in het huidige Rwanda van Kagame Musanze. Kloostergemeenschap van les "Soeurs Blanches" van de Christelijke scholen, instituut voor halfbloedkinderen. ‘les mûlatres’ … ‘les métisses

Een tehuis bestuurt door zuster Lutgardis Marie, de Mameya (moeder) voor een 90 - tal halfzwarte jongens en meisjes. Een vrouw die weet en begrijpt dat haar kinderen voor de blanken zwarten zijn en voor de zwarten blanken. Een sterke Vlaamse vrouw, niet verlegen om op te komen voor haar uitgestotenen. Er zijn nog meerdere blanke zusters, één valt nogal op door haar jonge leeftijd en haar vriendelijkheid… zuster Andrea.

Met heel weinig middelen kreëren ze een tehuis waar het weliswaar niet altijd rozengeur en maneschijn is, maar waar ieder kind toch zijn plaatsje krijgt en het gevoel van ergens bij te horen.       ....   #meer lezen

   

                                                     

Pasfoto gemaakt in Astrida

Mijn eerste maanden in België.

Wat een ervaring!

Save 1956 - Met mijn vriendjes in de refter...   en toen viel er een slang uit de zoldering.

kinderhulprwanda_logo

Vriendenkring Kinderhulp Rwanda vzw (VKRvzw) is een Vlaamse vereniging die zich dagdagelijks inzet om weeskinderen, kinderen met een beperking en arme families te helpen in Rwanda.

Dit doen ze als echte vrijwilligers nu reeds ononderbroken

meer dan 32 jaar.

Meer info op de website: www.kinderhulprwanda.be

KinderhulpRwanda op facebook  #facebookpagina

KinderhulpRwanda op twitter  #twitter

kinderhulp_logojongen

nog op deze site

facebook_icon
twitter_icon
uoutube_icon
instagram_icon

Alle afbeeldingen op deze website zijn eigendom van

de maker tenzij anders vermeld.

To get authorization for reproduction, in part or in whole,

for print or electronic media, you must get permission  ...  #.

Copyright 2020 © All Rights Reserved

landkaart_kroonvogel

In het leven is niets onmogelijk